Feeds:
Написи
Коментари

Archive for Октомври 25th, 2007

father-stephen1.jpg

Деновиве обрнав малку повеќе внимание на формирањето на листата на врски кон сродни страници и блогови (blogroll) на Дигиталниот Ареопаг. Открив неколку исклучително добри блогови (претежно на американски православни автори). Сега за сега ќе споделам два од нив (за останатите ќе си дозволам уште малку време убаво да ги разгледам): Teologia Pentru Azi на отец Дорин од Романија и Glory to God for All Things на отец Стивен од САД. Блоговите се извонредни и од сè срце ги препорачувам. Првиот блог, за жал, е претежно на романски јазик, што за повеќето македонски читатели сигурно ќе претставува проблем. Вториот е на англиски. Начинот на кој отец Стивен (американец конвертиран од англиканизам во православие) говори за својот живот во Христа и животот на Црквата чијшто член е самиот – исклучително е непосреден, природен, лесен и жив. Со стил лишен од било каков непотребен формализам, тој зборува за тоа како да се живее православието во современиот свет.

Воопшто, православната мисија на Западот (особено интензивирана во 20-ти век) има огромно значење за православието во целина. Нашиот „источно-православен“ свет, кој денес се соочува со турбулентни промени на сите нивоа на живеењето, има огромна потреба да го чуе гласот на оние „од онаа страна на промените“. Тоа се оние, кои за разлика од нас „православните што се соочуваме со западниот свет“ – се „западните кои се соочуваат со православието“. Тие се израснати во светот во кој ние без можност за враќање забрзано влегуваме. Поради тоа, пораката на православниот Запад е особено значајна за нас.

(more…)

Read Full Post »