Feeds:
Написи
Коментари

Archive for Февруари, 2008

big2.jpg

Отец Андреј Лоргус – декан на Психолошкиот факултет при Рускиот православен универзитет „Свети апостол Јован Богослов“ – смета дека е можно празнувањето на денот на свети Валентин, како ден на вљубените, да биде прифатено од православната Црква.

„Јас не гледам ништо погрешно во тоа. Слава му на Бога што луѓето наоѓаат можност да поминуваат повеќе време заедно и да си разменуваат подароци. Се разбира, тука зборуваме за љубов, а не за некаква мода или пасивно восприемање на одреден начин на однесување. Ако го правиме последното треба да се засрамиме“. Според отец Андреј, денот на свети Валентин како празник „може да биде добар или лош, исто онолку колку што и празнувањето на Новата година може да биде добро или лошо. За многумина овие празници претставуваат радост и можност да покажат љубов, дарежливост и великодушност“.

Коментирајќи го етикетирањето на денот на свети Валентин како „пагански“ или „комерцијален“ од страна на некои млади православни луѓе – тој вели дека авторите на ваквите ставови се „понесени од стравот, од една страна, и од лицемерието и желбата да се покажат во јавноста, од друга страна. Постои и здрав мотив во ваквиот нивен протест, а тоа е ревноста по нивната православна традиција. Сепак, како што е добро познато, таквата ревност, за жал, не секогаш е водена од разумот“.

Истовремено, отецот се согласи дека големото популаризирање на денот на свети Валентин има комерцијална природа и дека многумина заработуваат големи пари од сето тоа. (more…)

Read Full Post »