Feeds:
Написи
Коментари

Posts Tagged ‘библија’

Ќе се надоврзам на една тема, која веќе ја имам начнато на блогов. Имено, тоа е темата за христијанството и антисемитизмот. Ќе се воздржам од било какви коментари, од најпроста причина што откако ќе ја прочитате предложената вест (која, колку за подсетување, опишува настан кој се случил пред неколку дена, т.е. на почетокот на XXI век), и самите ќе останете без зборови…

Студенти од еврејското религиозно училиште во израелскиот град Ор-Јехуда спалија на клада стотици Евангелија на градскиот плоштад пред Синагогата, соопштува весникот „Маарив“.

Според зборовите на градоначалникот Узи Аарон, под чие раководство било организирано спалувањето на книгите, акцијата е одговор на дејствијата на христијански мисионери, кои раздавале примероци од Четириевангелието и Новиот Завет на месните жители.

Аарон тврди дека добил многу оплакувања од жителите на градот. Тој го обиколил реонот во кој дејствувале мисионерите и преку мегафон побарал од народот да ги предадат книгите кои ги добиле од христијаните.

За тоа време студентите од религиозното училиште ги обиколувале куќите една по една и ги собирале Евангелијата, кои подоцна биле изгорени на клада во центарот на градот.

(Преземено од http://www.pravoslave.bg)

Read Full Post »

jesus-vs-kyle.jpg

Што може да се каже за денешниот однос на припадниците на Еврејската религија кон Црковната историја и конкретно кон онаа историја опишана во Светото писмо на Новиот завет? Независно од тоа колку многу денес се зборува за слобода на искажувањето – сепак во некои средини постојат сериозни тенденции за цензурирање не само на она што се зборува за верата денес, туку и на нешта кои се кажани и напишани векови и векови наназад!

Нели пред некоја година дури и Мел Гибсон беше принуден реченицата на првосвештеникот „Неговата крв нека падне врз нас и врз нашите деца“ – да ја остави непреведена во неговиот филм „Страданија“ (примериот со мел Гибсон не е ни првиот ни последниот, ама на него прво се сетив). Изговорот е – антисемитизам!… (more…)

Read Full Post »