Feeds:
Написи
Коментари

Archive for Октомври 15th, 2007

zapaden-obred.jpg

Наидов на нешто многу-многу интересно и за мене сосема ново: православна Црква со западен обред. Долго време имам размислувано зошто покрај „источните“ литургии на свети Јован Залтоуст, свети Василиј Велики, или помалку познатата на свети апостол Јаков – никаде не се спомнуваат чисто православните литургии, кои во вековите пред големиот раскол се служеле на христијанскиот запад? Парохии од западните епархии на антиохиската и руската Црква се црквуваат според православниот западен обред, служејќи ги литургиите на свети Григориј Велики и свети Тихон. Еве линк кон веб страницата на западнообредната парохија Свети Павле на Антиохиската Православна Црква, на кој се објавени подробни податоци за животот на православните христијани од западен обред: http://www.stpaulsorthodox.org/.

Read Full Post »

lives.jpg

Минатата недела имав можност да го изгледам филмот Животот на другите (Das Leben den Anderen) прикажан во рамките на фестивалот на нови германски филмови, одржан во скопското арт-кино Фросина. Филмот е вистинско ремек-дело на современата филмска уметност, добитник на Оскар за странски филм 2006 година. Не се чувствувам ниту компетентен ниту способен да дадам било каков посериозен критички осврт, но истовремено имам желба да пренесам барем малечок дел од впечатоците од виденото, како би го препорачал на сите оние кои немале можност да го изгледаат до сега.

(more…)

Read Full Post »