Feeds:
Написи
Коментари

Archive for Октомври 30th, 2007

eko.jpg

Денес добив е-mail од пријателка од Србија, со кој ме извести за една иницијатива на српските екологисти – спречување на илегална изградба на бродоградилиште лоцирано до самата граница на еден од најголемите резервати на птици на Балканот „Стари Бечеј – Царска Бара“. Заводот за заштита на животната средина на Србија предупредува дека изградбата на објектот може да има фатални последици по животната средина и иднината на резерватот. Со таа цел, покрената е, меѓу другото, и електронска петиција, која може да биде потпишана на адресата:

http://www.petitiononline.com/strepera/petition.html.

Повеќе информации може да се најдат на веб-страницата:

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=17446.

Неспорно е дека грижата за животната средина е органски дел од животот и подвигот на секој православен христијанин. Сепак, тука треба да се биде внимателен: во еко-активизмот, сам по себе, не се содржи ниту смислата ниту крајната цел на тој подвиг

(more…)

Read Full Post »